fbpx
temperáló fűtés
nobo

Elektromos fűtés csak napelemmel éri meg?

A napelemek terjedésével az elektromos fűtés piaca folyamatosan növekszik. Cikkünkben azt járjuk körül vajon csak azok számára jelent-e megoldást az elektromos fűtés, azon belül is a fűtőpanelek, fűtőszőnyegek alkalmazása, akik napelemet is felszerelnek vagy megérheti-e anélkül is?

Az állami támogatásnak és a kedvező hitelkonstrukcióknak köszönhetően sokan választják a napelemek telepítését, amiből egyenesen következik az elektromos fűtés kiépítése is. Számos megoldás létezik elektromos fűtésre az infrapanelektől az elektromos kazánokon keresztül a fűtőpaneleken át a fűtőszőnyegekig és fűtőfóliáig. Bejegyzésünkben mi most a legegyszerűbben és ezáltal legolcsóbban telepíthető fűtőpanelek szempontjából vizsgáljuk a kérdést:

megéri-e napelem nélkül is a fűtőpanelek telepítése?

Alább összegyűjtöttük a leggyakoribb eseteket, amelyeknél akkor is megéri elektromos fűtést kiépíteni, ha nem tervezik napelemek kiépítéését.

Új építésű ház

uj-epites

Egy új építésű ház esetén elég egyszerű a helyzet: ha elektromos fűtésrendszer kiépítése mellett döntünk, akkor a fűtés rendszerünk kiépítése egy 90-100 négyzetméteres lakóház esetén fűtőpanelek vásárlásával 500-600 ezer forintból kihozható, amely már a központi okosvezérlés árát is tartalmazza. Természetesen sok múlik a ház hőszigeteltségén is, de a mai követelményeknek megfelelő házaknál 6-8 kW energia már bőségesen elegendő fűtésre, sőt, sok esetben ennél jóval kevesebb szükséges. Új építésnél ráadásul felmerül a lehetősége a hidegburkolat alá helyezhető fűtőszőnyegeknek is, amelyek előnye, hogy nem foglal helyet a falon, illetve közvetlenül a talpunk alatt melegít, tehát fürdőszobában ideális megoldás lehet.

Összességében nézve más fűtési rendszerek ennél csak sokkal drágábban építhetőek ki, nagyjából 1,5-3,5 M forintból. A különbözetből eldönthetjük, hogy a villanyszámlára költjük, ami nagyjából 6-10 évre elegendő vagy építtetünk például egy hőtárolós kandallót, amivel a fűtési rendszerünk szolgáltató függetlenné válik, és még egyedi hangulatot is termet a nappaliban (bővebben lásd* link).

Teljeskörű fűtésrendszer felújítás

Sok esetben a már meglévő fűtés rendszert újítják fel a tulajdonosok. Ez hazánkban tipikusan valamilyen radiátoros rendszert jelent egy régi vegyestüzelésű vagy gázüzemű kazánnal szerelt sorházban, vagy “kádár-kockában”. A korszerű kazánok és radiátorok választása esetén a meglévő szerelvények (öntöttvas radiátorok, csővezetékek) teljes cseréjére van szükség, így felvetődik a kérdés, vajon megéri-e kiépíteni a teljes csőrendszert újra vagy inkább a csőrendszer- és radiátorhelyek eltüntetése után egyszerű és tetszetős fűtőpanelekkel oldják meg a fűtést?

Természetesen egy régi építésű ház hőszükséglete jóval magasabb lehet egy újhoz képest, de a ház felújítása során az esetek többségében hőszigetelést is kialakítanak a tulajdonosok. Ezek figyelembevételével lehet, hogy magasabb lesz a havi villanyszámla egy hasonló méretű új házhoz képest, de itt is érvényes az előző esetben tett megállapítás: az alacsony kiépítési költségek miatt a különbözet évekre fedezheti a villanyszámla többlet költséget.

Kiegészítő, temperáló fűtés

temperáló fűtés

Sokan keresnek olyan fűtési megoldást, amely hatékony, gyorsan kiépíthető és a meglévő fűtés mellé tartalék vagy biztonsági rendszerként szolgál. Már kiépített gázfűtéshez, vagy egy télikertbe, esetleg garázsba kitűnő megoldás néhány NOBO panel felszerelése. Elegendő hozzá panelenként négy csavar és egy csatlakozóaljzat; ezzel máris megoldottuk a fagymentesítést.

Nyaralókba szintén jó lehetőség fagymentesítés és alkalmi fűtés szempontjából az elektromos fűtőpanelek felszerelése. Ha pedig okosvezérlést is felszerelünk, akkor megoldható, hogy mire megérkezünk a nyaralóba kellemes meleg fogadjon bennünket.

Albérlet - bérlőként

Amennyiben albérletben lakunk és a fűtést szeretnénk korszerűsíteni, akkor ezt úgy is megtehetjük, hogy ha a tulajdonos nem akarja saját költségén fejleszteni az ingatlant. Ebben az esetben az elektromos panelek választása azért igazán kényelmes megoldás, mert az egyszerű felszerelhetőség mellett, az is biztosított, hogy magunkkal vihetjük, vagy akár el is adhatjuk a paneleket később, egy költözés után.

Albérlet - bérbeeadóként, panzió üzemeltetése

Kiadó ingatlan tulajdonosaként, panzió üzemeltetőjeként sokszor felmerül az igény, hogy a bérleményben a fűtést a bérlők csak korlátozottan, vagy  egyáltalán ne tudják változtatni. Az okosvezérlés kiépítésével ez is megoldható, így távolról tudjuk szabályozni a hőfokot, ezzel elkerülve a figyelmetlenségből vagy akár rosszhiszeműségből adódó túlfogyasztást (pl. nyitva felejtett ablak, túl magasra állított szobahőmérséklet stb.).

Mint összefoglalásunkból kitűnik, a fűtőpanelek beszerzése nem csak napelemek telepítése esetén lehet indokolt, hanem az alacsony kiépítési költségek miatt számos más esetben is. Ha szeretné megnézni személyesen milyen testközelből működés közben egy minőségi norvég fűtőpanel, látogasson el sárvári bemutatótermünkbe, várjuk szeretettel!

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.