fbpx
nobo szoba fűtés
fatüzelés,  nobo

Fatüzelés és az elektromos fűtés – variációk egy témára

Egy új építésű házba ma már egyáltalán nem magától értetődő, hogy milyen fűtési rendszer kerül beépítésre. Míg néhány évtizeddel ezelőtt gázfűtés jelentette az olcsó és kényelmes megoldást, mára ez teljesen megváltozott. Számos fűtési rendszer közül választhatunk a hőszivattyútól a különböző kazánokon át a fatüzeléses megoldásokig. Olvasóinknak most egy kombinált megoldást szeretnénk bemutatni, amely számos előnyt ötvöz, miközben árában is versenyképes más megoldásokhoz képest.

 

 

Fatüzelés és NOBØ elektromos fűtésrendszer

Kandallókra, kályhákra jobbára hangulatelemként tekintenek egy új ház építése során, sokszor ez az az „extra”, ami kimaradhat. Az elektromos fűtéssel kapcsolatban pedig elterjedt tévhit, hogy nagyon drága. Cikkünkben rávilágítunk, hogy mindkét esetet érdemes újra gondolni, sőt, a két rendszer együtt egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik.

napelem-kemeny-sm

Egy kandalló, vagy kályha üveges ajtaján a lobogó tűz látványa egyedülálló érzést biztosít, amelyre nincs válasza egyetlen más fűtési megoldásnak sem. Hallgatni a tűz ropogását, nézni a lángok játékát egy hideg, szeles napon, megfizethetetlen érzés, és ennek kapcsán nincs értelme megtérülésről beszélni. A hőtárolós kandallók és kályhák felülete kellemes hősugárzással tartja melegen környezetét, amit talán a falfűtés, vagy a padlófűtés tud csak visszaadni. A fatüzelés vitathatatlan előnye ezek mellett, hogy független más rendszerektől. Áramszünet esetén, vagy ha fennakadások lennének a gázszolgáltatásban, ez a fűtési lehetőség akkor is rendelkezésünkre áll.

De beszéljünk az érem másik oldaláról is! A fatüzelés egyik legnagyobb hátránya más fűtési módokkal szemben a tűzifával járó törődés. Tavasszal be kell szerezni, tárolni kell, felvágni és behordani, majd még egy-egy söprés is kijár a heti hamuzás után. Érthető, hogy aki egy 80-as években épült házban élt, annak a fatüzelés inkább nyűg volt, mint élmény. Azonban itt is újra kell gondolni a helyzetet. Egy mai ház hőigénye, ezáltal a tűzifaigénye is töredéke a korábbi otthonokénak. Napi egyszeri befűtés elég lehet egy korszerű házban a fűtési szezon legnagyobb részén.

… és ha nem vagyok otthon? ki fog fűteni?

Egy kályha vagy kandalló, mint az imént említettük törődést igényel. Ha nincs otthon a házigazda, nincs fűtés sem, a ház szép lassan kihűl, illetve esténként, munka után vagy egy-egy influenza szezon közepette nem biztos, hogy a tüzelő felvágásával, behordásával szeretne törődni a tulajdonos. Erre a helyzetre nyújt optimális megoldást, ha NOBO panelekkel és padlófűtéssel szereljük fel otthonunkat. Amíg nem tartózkodunk otthon a panelek ellátják a ház temperálását, de egy hétvégi ház esetében is automatizáltan képesek ellátni a fagymentes állapot fenntartását. A NOBO panelei mind programozhatóak, a központi NOBO HUB egység felszerelésével pedig összehangolhatóak és távirányíthatóak is egy okostelefon segítségével.

Rendben ez mind szép és jó. De mennyibe kerül?

Egy újépítésű családi ház költségvetésben a fűtésre szánt tétel általában 2-3 millió Ft. Nagyjából ennyibe kerül például egy kondenzációs gázkazán a csőrendszer kiépítésével, vagy egy korszerű hőszivattyús rendszer. Ezzel szemben egy 100 nm-es családi ház NOBO elektromos fűtésének kiépítése kb. 500 ezer Ft-ba kerül, és ebben már olyan kényelmi funkciók is benne vannak, mint pl. az okostelefonos vezérlés lehetősége. Tehát a fűtésre szánt összegből még mindig marad 1,5-2 millió forint, amiről eldönthetjük, hogy mire költjük.

Költhetjük:

  • napelemre, aminek segítségével a villanyszámlánk a továbbiakban kinullázható lesz, tehát sem a fűtés, sem a többi elektromos berendezés fogyasztása nem fog egy fillér többletbe sem kerülni.
  • Villanyszámlára. Másik lehetőség, hogy a fennmaradó 2 millió forintot apránként villanyszámlára költjük, ennek előnye, hogy nem kell egyben kifizetni. Na de meddig elég ez? Egy legalább C energiaosztályú ház esetén az elektromos fűtés kb. havi 20 ezer forintot tesz hozzá a villanyszámlához. Ez alapján (2 000 000/20 000 = 100) 2 millió forint 100 hónapra elegendő. A fűtési szezon 1-1 évben 7-8 hónapig tart, tehát ez az összeg 12,5 évig (!) fedezheti a többletfogyasztást, vagyis ennyi a megtérülési idő! Ennyi idő alatt pl. egy gázkazánt már valószínűleg cserélni kell, a rendszeres karbantartásokról nem is beszélve. Ezzel szemben a NOBO elektromos fűtőpanelek gyakorlatilag semmilyen karbantartást nem igényelnek, az esetleges meghibásodásokra pedig 5 év teljes körű és 10 év fűtőbetét garancia is jár.
  • Hőtárolós kandallóra. 1,5-2 millió forintból gyönyörű, korszerű és környezetbarát kandallót lehet építeni, amelynek a hőtárolása 6-8, akár 12 óra is lehet.
nobo fjord fűtőpanel elektromos futes
rusztikus hőtárolós kandalló
nobo eco hub energy control

Összegezve

Egy új építésű ház vagy komolyabb felújítás esetén érdemes szakítani a dogmákkal és beépíteni egy olyan rendszert, amely a következő tulajdonságokkal bír:

  • független
  • környezetbarát
  • otthonos
  • hatékony
  • kényelmes
  • olcsón fenntartható
  • esztétikus
Egy komplex, NOBO fűtésrendszer hőtárolós kandallóval mindezeket tudja.

Hogyan lehet ilyen nekem is?

Az EcoFire Stúdióban azon dolgozunk, hogy Veled együtt megtaláljuk a számodra legideálisabb fűtési megoldást. Minden esetben személyes egyeztetésre, egyedi tervezési folyamatra számíthatsz. Célunk az időtálló, esztétikus, környezettudatos, pihenést és komfortot biztosító megoldások keresése. Ezért sosem dolgozunk olcsón és olcsó anyagokkal, nálunk csak minőségi termékeket találsz. Ha úgy gondolod, szívesen terveznél velünk, vagy kérdést szeretnél feltenni nekünk, kérj konzultációt az alábbi linken, vagy telefonon (+36 30 375 0990) is állunk rendelkezésedre.

Köszönjük, hogy elolvastad írásunkat! Ha tetszett oszd meg másokkal is!

Ecofire kandallobolt sarvar