fbpx

Kandallók

A kandallók esetében történtek a legfontosabb technológiai változások, újítások az elmúlt évtizedekben a fatüzelés területén. Ezen újításoknak köszönhetően egy mai korszerű kandalló nemcsak látványos és gyors, hanem kitűnő hatásfokkal rendelkezik és építéstől függően akár jelentős (8 – 12 óra) hőtárolással is rendelkezik.

Építéseim gerincét a hőtárolós kandallók adják, ezek rugalmassága és egyszerű alkalmazhatósága miatt, de továbbra is építek tisztán légfűtő kandallókat, vagy igény szerint vízteres készülékeket is. Az alábbiakban röviden bemutatom az egyes típusok főbb ismérveit.

Tűztér kínálatunk

Hőtárolós kandalló

A legsokoldalúbb kandallótípus, egyúttal ez illeszkedik a legjobban egy újépítésű családi házba előnyei miatt. A tűztér által megtermelt hőt nem azonnal a lakás légterének adja át, hanem hőtároló falazata illetve opcióként beépíthető füstjáratai segítségével hosszú időre elraktározza azt. Elsősorban sugárzó hő formájában a falazaton keresztül fűt, úgy mint egy cserépkályha, de szerkezetének köszönhetően hibrid verzióban is építhető: ilyenkor a falazaton biztosított szellőzőn keresztül fűthető be a szoba, vagy akár a szomszédos helyiségek is.

Kinek ajánlom?
 • újépítésű, jól hőszigetelt családi házakba
 • fő és kiegészítőfűtésként egyaránt
 • látvány és hangulatelemnek
 • tartalékmegoldásnak
 • a “Nap szerelmeseinek”

Légfűtő kandalló

A légfűtő kandalló a legegyszerűbb kandallótípus. A falazat mögött elhelyezett tűztér felforrósítja a lakás levegőjét, amely a kandalló alsó szellőzőjén keresztül áramlik be a kandallótestbe és a felsőn távozik.
(Ezt az áramlást szaknyelven konvekciónak nevezzük, így konvekciós kandallónak is ismerheted ezt a típust).

Mint a neve is mutatja elsősorban a levegőt melegíti fel, ennek köszönhetően gyors, és nagy tereket lehet vele befűteni, akár szomszédos helyiségeket, galériát is. Hátránya, hogy a tűz kialvása után gyorsan kihűl, ezért inkább kiegészítőfűtésnek, alkalmi használatra, vagy egy hőtárolós kandalló/kályha mellé javaslom ügyfeleimnek. Falazatát általában szigetelőlapokból építjük, emiatt a kandallótest felülete nem, vagy csak alig melegszik át. Egyszerű szerkezete miatt ez az egyik legolcsóbb egyedileg épített kandallótípus, igény szerint átmelegedő falazattal is építhető.

Kinek ajánlom?
 • elsősorban kiegészítőfűtésként
 • látvány és hangulatelemnek
 • nagy, egybefüggő terek fűtésére
 • költséghatékony megoldást keresőknek

Vízteres kandalló

A vízteres kandallók egy lakás, vagy családi ház központi fűtésére alkalmasak. Népszerűségük az elmúlt években folyamatosan csökken, sokan lecserélik ezeket a készülékeket hőtárolós kandallóra, vagy más alternatív megoldásra. Ennek a típusnak létjogosultsága akkor van, ha nagy alapterületű házunk van, ahol az egyes helyiségek egymástól szeparáltak és elektromos fűtés nem megoldható. Nagyon fontos, hogy minőségi tűzteret válasszunk egy ilyen készülékhez és az összes fontos biztonsági elemet kiépítésük (szelepek, szünetmentes táp, puffertartály stb.). Fel kell hívni arra is a figyelmet, hogy a fatüzelés egyik legnagyobb előnyét ezzel a típussal nem használhatjuk ki – függetlenséget, ugyanis áramszünet esetén keringetőszivattyúk leállása miatt a rendszer nem üzemel.
 
Kinek ajánlom?
 • elsősorban ott, ahol más fűtési megoldás nem lehetséges
 • akit nem zavar, hogy a nappaliban kell működtetnie egy kazánt
 • nagyméretű lakások, házak kifűtésére

Kandallók