fbpx
duplauvegezes tűztér
fatüzelés

Kandallós extrák: a duplaüvegezés előnyei

Kandallók és cserépkályhák esetében az üveges tűztérajtó ma már alapkövetelmény, a tüzeléstechnika fejlődésével pedig megjelentek a duplaüvegezésű ajtók. Ezek számos előnnyel bírnak, amelyet az átlag felhasználó, leendő vásárló nem, vagy csak alig ismer. Rövid bejegyzésünkben most ezeket az előnyöket vesszük sorra.

Felhasználói oldalról nézve a tűztér látványa, vagyis az üvegezett ajtó mérete az egyik meghatározó szempont kályhák, kandallók kiválasztása esetén. A másik lényeges szempont pedig minél jobb tüzelési hatásfok. Elsőre nem is gondolnánk mennyire összefügg a kettő. A hőálló üvegen keresztül a hőleadás viszonylag gyors és intenzív, ami azt is eredményezi, hogy a tűztér hőt veszít.

Fatüzelés esetén a hatásfok (több más tényező mellett) nagyban függ a tűztérben elérhető hőmérséklettől. Kb. 900 – 1000 C° -ra van szükség, hogy a tűzifában tárolt teljes energiamennyiség felszabadulhasson, vagyis ezt a hőmérsékletet kellene minél jobban megközelítenünk a tűztérben. Ehhez a tűzteret gyakorlatilag szigetelnünk kellene, miközben a nagyméretű üvegfelületek választásával pont az ellenkezőjét érjük el. Ha nem akarunk lemondani a tűz látványáról (miért is tennénk ezt?) akkor a megoldás az üvegfelület hőleadásának csökkentése, ezt pedig a legkönnyebben két réteg hőálló üveg alkalmazásával lehet megoldani.

duplauvegezes-grafikon
Szimpla és duplaüvegezésű tűzterek hőmérséklete
dupleuvegezes-hoterkep
Szimpla- és duplaüvegezésű tűzterek infravörös fényképe

Tehát a duplaüvegezés elsősorban a hatásfokot növeli, hiszen a magasabb hőmérsékleten a fa jobb hatásfokkal tud elégni. De a duplaüvegezésnek további fontos előnyei is vannak:

Kisgyermekesek kedvence

A duplaüvegezéssel szerelt tűztereknél az üvegfelület hőmérséklete sokkal alacsonyabb, így egy véletlen rátenyerelés nem okoz olyan komoly sérüléseket. Természetesen az üvegfelület, főleg a tüzelés utolsó harmadában már nagyon átmelegszik, tehát továbbra is figyelni kell a kisgyerekekre, de kétségtelen, hogy kisebb a kockázat a duplaüvegezés mellett.

“Szaunát nem kértem”

Egy nagy méretű, szimpla üvegezésű tűztér “rendesen megpakolva” pillanatok alatt annyira felforrósíthatja a nappalit, hogy szellőztetni kell. A duplaüvegezés választásával egy alacsony energiaigényű, korszerű lakásban sem kell aggódnunk a túlfűtéstől. Passzívház esetén azonban már szükség lehet a tripla üvegezésre, vagy kisebb tűzterekre.

 

modern kandalló

Padlóvédelem

A kályhák, kandallók helye a nappali, ahol a legjellemzőbb burkolat padló, vagy parketta. A duplaüvegezéssel a sugárzó hő intenzitása sokkal alacsonyabb, így védve a parkettát a száradástól, vetemedéstől.

Tiszta üveg

A profi tűztereknél az ajtó korommentessége már elég jól megoldott, de a duplaüvegezésű tűzterekben a magasabb hőmérséklet miatt a korom letapadásának esélye még kevesebb.

duplauvegezes kandalló
duplauvegezes tűztér
duplauvegezes szerelés

Összefoglalva

Egy korszerű profi tűztér esetén a duplaüvegezés felára 50 – 150 e Ft, attól függően, hogy mekkora üvegfelületről beszélünk. Ezen többletköltséggel a következő előnyöket nyerhetjük meg:

– jobb hatásfokú tűztér, kevesebb porkibocsájtás, ergo tisztább környezet

– kisgyermekek keze nem (azonnal) ég oda

– padlóvédelem

– tiszta üveg

Képek forrása: hoxter.eu

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.