fbpx
tulikivi-lampo-nobile-21
fatüzelés,  Tulikivi,  zsírkő

Karelia zsírkőkályhák – Burkolat

A Tulikivi Karelia zsírkőkályhákat bemutató sorozatunk második részében a különböző burkolatokat járjuk körbe. Ugyan a zsírkő már önmagában is különleges, egyedi megjelenést biztosít, de a különböző vágási és felületkezelési eljárásoknak köszönhetően egészen egyedi felületet is választhatunk leendő zsírkőkályhánknak.

Burkolat

A Tulikivi Karelia kályhák formavilágának megismerése után, vegyük szemügyre a felületet is közelebbről. A Karelia kályhákat összesen öt különböző burkolattal lehet megrendelni, közülük legalább háromféle mindig rendelkezésre áll az egyes típuscsaládoknál.

Kezdjük egy rövid áttekintéssel:

  • Classic – klasszikus zsírkő felület, világosszürke, változó árnyalatokkal, selymes tapintású. Minden modell esetén ez az alapszín.
  • Grafia – szabálytalanul barázdált, sötétebb felület. Minden típusnál rendelkezésre áll, némelyeknél mint díszítőcsík, a minimál kályháknál a teljes felület rendelhető ebből a színből.
  • Nobile – előkelően sötét, sima felület. Minden típusnál rendelkezésre áll, némelyeknél mint díszítőcsík, a minimál kályháknál a teljes felület rendelhető ebből a színből.
  • Natural – természetes hasított felület, a párkányos modelleknél választható díszítőelemként
  • Rigata – világos színű, szabályos vízszintes barázdákkal rendelkező felület, a minimál modelleknél érhető el.
  • +1: Unica – ez a felület a Grafia szemcsézettségét és a Nobile finom eleganciáját ötvözi. Egyelőre csak az oldalüveges Karelia Petro kályhához érhető el ez a felület.

Classic

A klasszikus zsírkő felület világosszürke, selyemfényű, tapintása nagyon sima. Valamennyi kályhának “jól áll” ez a szín, ezt választják a legtöbben – bár hozzá tartozik az igazsághoz, hogy ez a felület tartozik az alapáras modellekhez. Ettől függetlenül a zsírkő klasszikus felülete is már önmagában elegáns,  különleges esztétikai élményt nyújt. Ha valaki a Classic felületet választja, akkor is biztos lehet benne, hogy bármely vendége látogatáskor a kályhához fog lépni először, hogy megcsodálja azt.

Válogatás a Classic felületű modellekből:

Grafia

A Grafia felületet nagynyomású vízsugárral alakítják ki. A víz kimossa a puhább szemcséket a kőzetből, míg a keményebb, sötétebb szemcsék visszamaradnak. A felület egyedülálló, csillogó hatást kelt, tapintása a finombarázdáknak köszönhetően kissé érdes. A Grafia zsírkő igazi színe fényképen igazán nem is jön át, talán a mellékelt videó egy kicsit jobb képet ad róla.

A Grafia felület a Karelia kályhákon belül változatos elrendezésben jelenik meg típuscsaládonként. A párkányos kályháknál a tűztér két oldalán egy-egy díszítőcsíkként fut a kályha tetejéig (pl. Otra, Akko),  míg a lekerekített élű modellek (pl. Salvo, Lampo) esetén a tűztér felett és alatt díszíti a kályhát. A minimalista modelleknél pedig a teljes kályhatest Grafia burkolatból készül.

 
Válogatás a Grafia felületű modellekből:

Nobile

A Nobile burkolat hasonlóan selymes tapintású mint a Classic felület, azonban a színe sötétebb. Ennek köszönhetően elegáns, megjelenést ad, szinte velúr szerű. A zsírkő szürke színe a legújabb lakberendezési trendekhez nagyon jól illeszkedik, a Nobile felület pedig különleges lehetőségeket nyújt egyedi enteriőrök kialakításában. Erős kontrasztokat lehet elérni egy teljesen Nobile felületű készülékkel.

Válogatás a Nobile felületű modellekből:

Natural

A Natural – mint azt neve is mutatja – követi a legjobban a zsírkő természetes megjelenését. Ezt a burkolatot a gyártás során véséssel, hasítással alakítják ki, felülete egészen rusztikus.

A párkányos modelleknél van lehetőségünk ezt a díszítést választani, a tűztér két oldalán egy-egy végigfutó csíkként.

(Akko, Otra, Laivo, Kelva)

 

Natural felületű modellválaszték

Rigata

A Rigata (vagy Rigatta) burkolat a Karelia minimál stílusú kályhákhoz érhető el (Raita, Raita S, Koli, Koli S). Vízszintesen barázdált felülete kifejezetten izgalmas látványt nyújt spotlámpával súrolófénnyel megvilágítva, de napfénynél is teljesen egyedi megjelenést kölcsönöz.

Rigata felületű modellválaszték