fbpx
tulikivi karelia kályha
fatüzelés,  Tulikivi,  zsírkő

Karelia zsírkőkályhák – Formavilág

A Tulikivi Karelia zsírkőkályhák a legújabb igények és elvárások szerint készültek. Mind designban, mind technikai tudás vonalon a legújabb innovációkat tartalmazzák. Cikksorozatomban minden szempontból bemutatom ezt a gyönyörű és változatos kályhacsaládot. Az első részben a formavilágot tekintjük át.

Formavilág

Antik formákat idézve

A Tulikivi – Karelia kályhák formavilága fiatalos és letisztult, ugyanakkor unalmasnak semmiképp sem nevezném. Négy különböző irányvonalat tudunk elkülöníteni megjelenésükben, így bárki meg tudja találni a hozzá legközelebb állót.

A hagyományos, antik formákat kedvelőknek az Akko, Otra, Kelva S, Laivo kályhákat ajánlom. Ezek a típusok sokban emlékeztetnek a 19. század végén igencsak elterjedt polgári oszlopkályhákhoz. Azonban ez nem jelenti azt hogy skanzenben lenne a helyük! A díszítő párkányok szolid megjelenése ma is eleganciát sugároz és éppúgy díszei lehetnek egy rusztikus mint egy modern térnek.

A Kelva és a Laivo modellek finom élekkel, inkább csak kontúrokkal tagolják a kályhatestet, míg az Akko és az Otra esetén a hangúlyos párkányok határozott megjelenést sugallnak.

Míg a Kelva és az Otra magas, keskeny ajtóval készül, ezáltal karcsúbbnak hatnak, addig a Laivo és az Akko kályhák négyzetes ajtaja impozáns betekintést enged a tűztérre.

 

Finom modernitás

A Lampo és a Salvo modellek már egyértelműen a minimalista jegyeket tükrözik, azonban a lekerekített élekkel szolíd hatást keltenek. A Lampo és a Salvo zsírkőkályhák az ajtó méretében különböznek egymástól: a Lampo kapta a keskeny, magas ajtót, míg a Salvo a nagyobb négyzeteset. Mindkét ajtó duplaüvegezést kapott, így nagyobb a tűztér hőmérséklete, és visszafogottabban adja le a hőt a lakótérbe a tüzelés során.

Mindkét kályhatípusból kapható keskeny  “S” (slim) változat, valamint elérhetőek különböző magassági opciókkal is. 

Az előbb ismertetett párkányos kályhákhoz képest a díszítőelemek itt inverz módon, nem a széleken, hanem az ajó felett lettek elhelyezve. Választható felületvariációk: a hagyományos classic, az érdes tapintású, csillogó grafia, vagy a selymes nobile.

A különböző változatok közül a Lampo S legmagasabb verzióját emelném ki, ugyanis ez a kályha az egyik legkarcsúbb az összes modell közül. A 210 cm-es magasságához mindössze 65 cm-es szélesség társul, így nagy belmagasságú terekben kis alapterület mellett tud is kiválóan tud érvényesülni.

Skandináv "minimál"

A Koli és a Raita kályhák a kompromisszum nélküli minimalista dizájnt követik. Határozott éleivel egyszerűsített vonalvezetésével a legmodernebb otthonok díszévé válhat. A keskeny és a normál szélességű változatok épp úgy rendelkezésre állnak, mint a különböző magassági verziók.

A fentebb ismertetett kályhatípusokhoz képest a megjelenés itt már teljesen egységes: az egész kályha a kiválasztott felülettel készül el.

A legkülönlegesebb hatást épp ezért a grafia és a rigata.

Egy ilyen zsírkő kályha az igazán hi-tech lakásokban érzi otthon magát, ahol.

... és ez még csak a kezdet

Mint látható a Karelia sorozatban tényleg bárki megtalálhatja a számára legalkalmasabb formát legyen szó régi, rusztikus otthonról, egy faházról vagy egy teljesen modern loft lakásról.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy minden típus két vagy három különböző méretben illetve négy különböző felszínnel is rendelhető, akkor könnyen belátható, hogy a lehetőségek tárháza szinte végtelen. És akkor a hagyományos zsírkő tömegkályhákról és kandallókról még nem is beszéltünk! De ne szaladjunk ennyire előre. Ha már most tudod, hogy szeretnél egy ilyen kályhát, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy lapozz a következő írásomra, amelyben a választható burkolatokat járjuk körül.