fbpx
jotul-f373-kalyha
fatüzelés

Új kandallókályha? Nyolc tipp új kályhát vásárlóknak

“Mire kell figyelnem ha új kályhát szeretnék? Melyik típust, melyik gyártót válasszam?” Sokszor találkozom ezekkel a kérdésekkel, összegyűjtöttem a legfontosabb szempontokat, hogy segítsek a választásban.

Ugyan minden otthon különbözik, és a felhasználók igényei is nagyban eltérhetnek egymástól, de van nyolc fontos szempont aminek tisztázása után már pontosabban tudni fogod melyik (kandalló)kályha igazán a tiéd.

 1. Méret, Funkció – Mekkora teljesítményű kályhát válasszak? A nagyobb jobb is egyúttal?” “Mire szeretnéd használni a kályhát?” Ezzel akarsz fűteni télen vagy inkább csak a nappalit szeretnéd feldobni egy különleges látványelemmel?

 2. Hely – “Hova tegyem a kályhát?”

 3. Kémény – “Mi legyen a füsttel?”

 4. Tudás – “Az én házamhoz milyen kályha illeszkedik… tudásban?”

 5. Stílus – “Az én házamhoz milyen kályha illeszkedik… stílusban?”

 6. DIY – “Én is beköthetem a kályhát a kéménybe?”

 7. Előkészítés – “Meg kell erősítenem a padlót?”

jotul f400 kandallo klasszikus norvég

Mielőtt nekilátnánk, tisztázzuk: (kandalló)kályhára van egyáltalán szükséged?

Kétségkívül egy kandallókályhára van szükséged, ha az alábbi szempontok számodra megfelelnek:

1, Gyors fűtés

A kandallókályhák a leggyorsabb fatüzeléses tüzelőberendezések, de a hőtárolóképességük korlátozott. Legfeljebb néhány óra, de a legtöbb kályha esetén a a tűz kialvása után már nincs érdemi fűtőképesség.

2, Viszonylag kicsi a méretük (pl. egy épített kandallóhoz képest)

Előny, hogy emiatt kis helyen elfér és elég egy kisebb kémény is (110-150 mm átmérő), arról nem is beszélve, hogy  könnyen át tudod helyezni, költözéskor magaddal tudod vinni, vagy akár el is adhatod.

Hátrány azonban, hogy egy kandallókályhába nem fogsz tudni bepakolni egy nagykosárnyi fát egyszerre, így vagy gyakrabban kell fát pakolnod, vagy olyan készüléket választasz ami tud erre egy trükkös megoldást…

3, Nem kell egy vagyont rákölteni

Ha szeretnéd élvezni a tűz látványát otthonodban, de nem tudsz/akarsz milliókat költeni erre, akkor ez a legolcsóbb megoldás (…az alkoholos kandallókat most hagyjuk … ;). Persze tudok ajánlani kandallókályhát 1 millió Ft felett, de meg is van a miértje, erről lesz szó később.

4, Kötött formák, méretek

Ugyan hatalmas a kínálat a különböző méretű és stílusú kályhákból, azonban a színen kívül nem sok mindet tudsz a lakásodhoz vagy egyéni igényeidhez igazítani.

Ha ezek közül valamelyik szemponttal nem tudsz megbékélni, lehet, hogy más típusra lesz szükséged. Azt a cikket még nem írtam meg, így kérlek hívj/írj, ha elakadtál.

Funkció

Egészen más típusok jönnek számításba, ha a kályha főfűtésre kell, mintha egy kiegészítő fűőalkalmatosságra van szükséged. 

Főfűtésre

Ha egy kályhával szeretnéd kifűteni az adott helyiséget, akkor legfontosabb tisztázni, hogy mekkora teljesítményre van szükséged, ami nagyban függ az otthonod kialakításától. Új építésű ház vagy házvásárlás esetén biztosan készült energetikai tanusítvány, amely alapján meg lehet tudni a szükséges hőigényt. (Ha nem boldogulsz, küldd el email-ben, szívesen segítek!).

Ha nincs ilyen, bízz meg egy mérnököt az elkészítésével, vagy akár magad is kiszámolhatod internetes kalkulátor segítségével, például ezzel: link.

Kiegészítő fűtés

Ebben az esetben is fontos lehet a teljesítmény, de a másik oldalról: ha nagyon elcsábulsz a nagyméretű tűztér látványának irányába, akkor könnyen lehet, hogy túlfűtöd az adott helyiséget, így a kályhád, tényleg csak dísz marad.

Irányadó névleges teljesítmények:

 • új építésű ház esetén:  2-3 kW (maximum!)
 • átlagos szigetelésű ház: 4-6 kW
 • régi ház, szigetelés nélküli nyaraló: 6-9 kW

 

haas-sohn-london-beltér
Haas-Sohn-Wien-Easy

Hová tegyem a kályhát?

A kandallókályha elhelyezése általában fix, mert adott a kémény helye. A kéménytől nem tudunk eltávolodni, mert egyrészt nagyon elcsúfítaná a nappalit egy hosszú csőkígyó, de ennél fontosabb hogy nem is lehet, mert a füst túlságosan lehűlne, ami veszélyeztetné a biztonságos működést
Ha még nincs meg a kémény helye, akkor érdemes egy központi, de mégis félreeső helyet kiválasztani a nappaliban. Ha ez fontos neked, bízz meg egy lakberendezőt, vagy ha szeretnéd, készítek 3D látványtervet, hogy könnyebben tudj dönteni.
 
Fontos figyelembe venni az éghető anyagoktól kötelezően betartandó távolságot, ami a lemez, vagy öntvény kandallóknál ~ 60 cm, a kővel burkoltaknál, ez kevesebb is lehet (típusfüggő).
Könnyűszerkezetes ház esetén külön figyelmet kell fordítani erre a szempontra!

Mi legyen a füsttel?

Ok, kell neki egy megfelelő kémény, de pontosan milyen?

A kandallókályhák adatlapján megtalálod mekkora a füstcső átmérője. Iránymutatásként ekkora keresztmetszetű kéményre lesz szükséged. Lefelé nem lehet eltérni az ajánlott mérettől (esetleg saját felelősségre, de akkor inkább kérjünk egy égéskör méretezést épületgépésztől). Nagyobb kéményt bizonyos mértékig használhatunk, de két-három mérettel feljebb, már komoly többlethuzat lesz, ami nagyon lerontja a hatásfokot.

Irányadó kémény méret kandallókályhákhoz: 110-150 mm

 

...és a légbevezetés?

Nagyon jó és fontos kérdés! Házépítésben/szellőzéstechnikában  tájékozattabbak tudják, hogy a mai nyílászárók mellett nem érkezik elég levegő a kályha biztonságos üzemeltetéséhez.

Nem, nem elégséges az ablakba épített résszellőző, a központi szellőztetőrendszer pedig nem veszi figyelembe a kályha légszükségletét, tehát az égési levegőről gondoskodni kell!

A belépő szintű és alap modellek még a nagyobb gyártók esetén sem rendelkeznek közvetlen égéslevegő csatlakoztatással. Ebben az esetben egy elzárható légbevezetésre lesz szükségünk, amit a kályha begyújtásakor kinyitunk, majd utána elzárunk. No, meg egy szén-monoxid-jelzőre…

A komolyabb modellek már elő vannak készítve légbevezetésre.

Irányadó légbevezetés keresztmetszet: 110-125 mm (nem a 80-as pvc cső nem elég, csak a pelletkályhákhoz)

Tudás

A korszerű kályhák számos technológiai újítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően tökéletesen illeszkednek a mai otthonokba.

Röviden:

 • Hőtároló burkolat: általában valamilyen nagy sűrűségű anyagból készül rendszerint homokkő, szerpentin, vagy zsírkő. A prémium termékek akár több órás hőtároló kapacitással is rendelkeznek, az esztétikai többletélményről nem is beszélve.
 • Hőtároló burkolat alatti elemek: bizonyos típusoknál magnezit hőtároló elemeket lehet a burkolat alá beépíteni, így néhány óra hőtárolást lehet adni még egy könnyű kandallókályhának is.
 • külső légbevezetés: az újabb típusok már mind felszereltek közvetlen légbevezetés csatlakozással, amelynek köszönhetően a lakás légterétől függetlenül működik a tüzelés.
 • tiszta égés / utóégetés / clean burn / másodlagos égetés: gyártó függően a tűztér levegőelosztására utal. A korszerű tűzterek az égéshez a  levegőt előmelegítve, a tűztér felső részében is bejuttatják, így a tüzelés hatásfoka nő és környezetbarát módon működik
 • automatikus égésvezérlés: nemcsak a épített kandallókhoz, de az i-2100-as Haas&Sohn kandallókályhához is kapható automatikus égésvezérlés. A tüzelés teljes ideje alatt szabályozza az égéshez szükséges levegőt, illetve annak végén elzárja azt.
jotul F400 rusztikus

Stílus

A kandallókályhákat két határozott formavilágra oszthatjuk:
1, klasszikus
2, modern
 
A klasszikus készülékek megjelenésükben a vintage vagy a rusztikus stílushoz passzolnak a leginkább. Bátrabbak ügyes térrendezéssel és kiegészítőkkel modern, minimalista környezetbe is helyezhetik ezeket, de a színválasztás itt fontos lehet. A fehér/világos megjelenés, frissességet, fiatalosságot mutat, a sötét/fekete színek inkább a hagyományokat követik.
 
A modern készülékek általában szögletesek, vonalvezetésük egyenes, letisztult. A legtöbb ma kapható bútorzathoz jól illeszkednek, így a ma nagyon népszerű minimalista, skandináv jellegek tovább erősíthetők. Bátrabbaknak ajánlom a zsírkő felületeket, amelyek elsőre szokatlannak tűnnek, de a szürke szín a kőzetminta miatt nem unalmasnak, inkább érdekesnek, izgalmasnak hat.

DIY - azaz csináld magad

A youtube-os videók korában sokan veszik a bátorságot és egy ilyen aprócska dologgal, minthogy “két csövet összedugjanak”, nem bíznak meg szakembert, inkább maguk megoldják. Nem lebecsülve az ügyes amatőrök érdemeit, egyetlen dologra hívnám fel a figyelmet:

Érdemes-e vállalni a vagyon- és életbiztonsági kockázatot, esetleg egy garanciavesztést, néhány tízezer forint megspórolása miatt?

jotul f100 modern kandallo

Előkészítés

Lassan a végére érünk, az előbb áttekintettük a kémény és a légbevezetés kérdését, de gyakran felmerül, mi kerüljön a kályha alá?

Terhelés szempontjából

A kandallókályhák kis méretűek és kis súlyúak (80-200 kg). Általában elbírja a padló, a lamináltparketta, külön megerősítést nem igényel. Bármilyen hagyományos födémszerkezetre is terhelhető. A zsírkővel felszerelt készülékek esetén azért ellenőrizzük le az adatlapon a súlyt, nehogy meglepetés érjen minket (pl. Haas&Sohn Uppsala zsírkővel: 296kg.)

Hőhatás szempontjából

Ez már lényegesebb kérdés, ugyanis a kályhákat rendszerint a nappaliba helyezik, ahol melegburkolat van. Ebben az esetben mindenképpen gondoskodni kell megfelelő hővédelemről, ami lehet üveglap, fémlemez, esetleg kisebb felületen kőburkolat, ami a kipattanó szikráktól is véd.

Esztétikai szempontból

Erre kevesen gondolnak, pedig több olyan készülék is van (pl. Jotul F100, F118), amelyek nagyon tetszetősek, de egy nagyobb térben látványban “elvesznek”. Ebben az esetben érdemes egy kisebb dobogót kialakítani, ami megemeli a készüléket. Ez készülhet téglából, de lehet burkolva is.

Kandallókályháink

A cikkhez felhasznált források: haassohn.com; jotul.no; pinterest.

 

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.